Telegdi Ágnes

Madár-látta könyvtárak

Kapcsolódj be a könyvtárak madaras programsorozatába – Telegdi Ágnes író, természetfotós vezetésével

Madár – Látta – Könyvtárak” országos módszertani programsorozat tematikája, vázlatosan

 

1./  Tavasztól a „Könyvtári Zöld Terasz” 

2./ Tematikus nap a „Madarak-fák napjához”

3./ A nyári időszakban, „Madaras olvasótábor” szervezés, „Könyvtárak a zöldben” program

4./ A teljes nyári időszakra „Olvasónapló verseny” szervezés

6./ Október 4., az „Állatok világnapja” madaras megünneplése

7./ Az Adventi időszakban madáretető készítéssel egybekötött könyvajánlók

8./ Az éves programsorozat részeként „Madár – Látta – Klubkártyát” bocsátunk ki

 

Az elmúlt évben különleges módszertani évünk volt a Kerepesi Szabó Magda Városi Könyvtárban.

Hónapokra – hetekre lebontva dolgoztuk ki a könyvtár egész éves tematikáját a könyvtár vezetőjével. Figyelembe vettem az évszakok változását, hagyományainkat, szokásainkat, népi megfigyeléseket, és nem utolsó sorban olvasók olvasási szokásait. 

A tematikának és a megvalósításnak nagy sikere volt. Mérhető volt az olvasók számának növekedésében, az olvasóterem használatának gyakoribbá válásában és a rendezvényeken való részvétel növekedésében. 

Az egyik legfontosabb tapasztalat az volt, hogy olvasóink különösen fogékonyak a természetvédelemmel, a fenntartható fejlődéssel, környezetvédelemmel, és a környezetünk élővilágával kapcsolatos témákra. Óvodás kortól egészen a nyugdíjas korosztályig ebben a témában mindig őszinte lelkesedés fogadta munkámat. Legyen ez előadás, író – olvasó találkozó, kézműves foglalkozás, vagy egyéb olvasással kapcsolatos könyvtári tevékenység.

Ezek napjaink talán legfontosabb témái, területei. Őszinte örömünkre szolgált, hogy éppen ebben az igazán aktuális témában voltak talán a leglelkesebbek olvasóink.

Ezért szeretném ezt a 2021-as évtől a programsorozatot országossá bővíteni, és más könyvtárakat is bekapcsolni. 

A település és maga a könyvtár is páratlan szépségű helyen fekszik, a Gödöllői dombságnál. 

Az ezen adottságokból fakadó előnyöket és az előző év pozitív tapasztalatait kihasználva idén a „Madár – Látta – Könyvtárak” országos módszertani programsorozat modell-könyvtáraként az alábbi programokat, szolgáltatásokat szeretnénk megvalósítani:

 

1./ A tavaly év végén kialakított „Könyvtári Zöld Teraszt” szeretnénk tovább fejleszteni. Az évszaknak megfelelő tárgyakkal, bútorokkal berendezni, virágokkal, növényekkel körbe ültetni (melyet teleltetni tudunk). Szeretnénk az őszi szezon végén felkészülni a madáretetési időszakra. Mindemellett e helyen színvonalas olvasóligetet szeretnénk biztosítani közel 7 hónapon át olvasóinknak, akik a természet csendjében tudnának teljesen belemerülni olvasmányaikba.

2./ A „Madarak-fák napjához”, május 10-hez kötődően, tematikus napot tervezünk. Ennek részeként kora délelőtt a kisiskolásoknak természeti témában író – olvasó találkozót, késő délelőtt felső tagozatosoknak erdei viselkedés – túlélési előadást és gyakorlati bemutatót, délután felnőtteknek a madarakkal kapcsolatos ismeretterjesztő előadást szeretnénk.

3./ A nyári időszakban, először a könyvtár életében, „Madaras olvasótábort” tervezünk. Az egész heti tematikában a természettel és a madarakkal kapcsolatos olvasmányélményeket fűszereznénk helyismeret bővítéssel, kirándulással, olvasónapló készítéssel, kézművességgel, madárhang felismeréssel, rajzversennyel, madaras, fészekrakó társasjátékkal. A tábor bázisa a könyvtár lenne.

4./ A teljes nyári időszakra „Olvasónapló versenyt” hirdetünk. Ennek keretében a július 1. és szeptember 1. között leadott olvasónaplókat zsűrizzük, a legjobbakat értékes ajándékokkal jutalmazzuk. 

5./ Nyár végén a „Körtéfa fesztiválon „ az elmúlt évekhez hasonlóan a könyvtár „kitelepül”, a „Könyvtárak a zöldben” programsorozat részeként. Ennek részeként takarón kucorgó meseolvasást, felnőtteknek versmondó versenyt, népi kézművességet, helyismereti kvízt szeretnénk, mely nap így a teljes olvasóközönségünket lefedi. Itt kitelepülve olvasási – belelapozó demót tartanánk azoknak, akik csak most ismerkednek a könyvtárral. Erre a napra beiratkozási kedvezményt, apró ajándékot adunk azoknak, akik új belépők.

6./ Október 4., az „Állatok világnapja” kapcsán meghívott előadónk a madármentéssel, téli madáretetéssel kapcsolatban mesél izgalmas történeteket, közvetít új ismereteket. 

7./ Az Adventi időszakban madáretető készítéssel készülünk egy délutáni foglalkozás keretében, melynek kapcsán természetesen természetismereti könyvek ajánlásával szeretnénk az olvasáshoz köthető élményeket, szolgáltatásokat népszerűsíteni.

8./ Az éves programsorozat részeként „Madár – Látta – Klubkártyát” bocsátunk rendelkezésére azoknak az olvasóknak, akik legalább két programon részt vesznek a fent említettekből. A klubkártya ingyenes, reklámmentes, és év végén a madáretető készítésnél különleges alapanyagokra, és egyedi, madaras társasjáték – kölcsönzésre lehet „beváltani”.

Programsorozatunkat szorosan követi az évszakokhoz szorosan kötődő, folyamatosan változó tematikus könyvajánló – folyóirat ajánló polcunk, melyek aktuális ajánlatait online is tudják követ ni az olvasók. Itt az ehető virágokról szóló könyvektől az öko-anyu füzetekig, Fekete István műveitől Schmidt Egon könyveig, mindent kínálunk majd az érdeklődőknek. 

Kapcsolódj be, bárhol is van könyvtárad az országban! Vedd fel velem a kapcsolatot a telegdia@gmail.com email címemen, vagy keress a +36309661526 telefonszámon.

A facebookon is magtalálsz:

facebook / Ó, azok a csodálatos állatok

facebook/ Madár-látta-könyvtárak

facebook/ Barnabás meséi

facebook/ Karácsonyi készülődés

facebook/ Telegdi Ágnes írónő  

facebook/ Természetszerető könyvtárosok, tanárok csoportja

A program szervezője:

Telegdi Ágnes, író, természetfotós, szaktanácsadó

Kapcsolat